Τακις γλυπτης

  1. Αρχική
  2. Γλύπτες
  3. ΤΑKIS
Τακις γλυπτης
Ο γλύπτης Takis (ψευδώνυμο του Παναγιώτη Βασιλάκη) γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1925 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Νέα Χαλκηδόνα και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την γλυπτική. Το 1954 έφυγε από την Ελλάδα και μετά από περιπλάνηση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
 
Έχει δημιουργήσει πάρα πολλά έργα, τα οποία υπάρχουν σε δημόσιους χώρους και εκθέσεις. Το 1960τού απονεμήθηκε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα έργαTelesculpture («Τηλεγλυπτό») και Telesculpture Electro-magnetique («Ηλεκτρο-μαγνητικό Τηλεγλυπτό»), από το υπουργείο πολιτισμού της Γαλλίας.

Το 1964 αγόρασε εκτάσεις στο Γεροβουνό, στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου έχει κατασκευάσει το σπίτι του, στο οποίο μένει τα καλοκαίρια. Εκεί έχει ιδρύσει το Κέντρο Έρευνας Τέχνης και Επιστήμης (ΚΕΤΕ).
 
Το 1987 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Μιτεράν με τη διάκριση του Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1995 εκπροσώπησε την Ελλάδα στηνΜπιενάλε της Βενετίας. Ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τα μαγνητικά πεδία.

Ο Takis έχει χορτάσει αναγνώριση και τιμές, κυρίως εκτός Ελλάδας. Έργα του βρίσκονται κι έχουν παρουσιαστεί στα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Το περίφημο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) τον είχε προσκαλέσει ως ερευνητή το 1968, όπου και άρχισε την ενότητα των «υδρομαγνητικών γλυπτών» του.
 
Τη δεκαετία του ’60, το περιοδικό «New Scientist» τον συμπεριλάμβανε, μαζί με τους Τζον Κέιτζ και Γιάννη Ξενάκη, στους σημαντικότερους μουσικούς(!) της πρωτοπορίας στον 20ό αιώνα. Το 1987 ο Δήμος του Παρισιού τού παραχώρησε 3000 τ.μ., τη μεγαλύτερη έκταση που δόθηκε ποτέ σε καλλιτέχνη στην ιστορία της πόλης, για να στήσει στην Ντεφάνς το «δάσος» με τα 39 σινιάλα του. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, στον πεζόδρομο της Ακρόπολης, στο Μετρό και στην Εθνική Πινακοθήκη.

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση:

MAΓΝΗΤΙΚΟ

Ελληνες Ζωγραφοι  ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΜΟΥΣΑΜΑ ΚΑΙ ΡΙΝΙΣΜΑΤΑ ΣΙΔΗΡΟΥ 30Χ40 CM. ..

τακις τιμες